

Beneficiile pensiilor facultative
Avantaje fiscale pentru angajați
Contribuțiile plătite la fonduri de pensii facultative, în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană sunt deductibile din baza de calcul a impozitului pe venit.
Avantaje fiscale pentru angajatori
Contribuțiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator până la concurența sumei de 400 euro anual pentru fiecare angajat nu reprezintă venit de natură salarială și nici nu se datorează contribuții de asigurări sociale, contribuții de asigurări sociale de sănătate și contribuții asiguratorii pentru muncă pentru acestea, cu încadrarea în limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Pe parcursul anului, plătitorul de venituri din salarii cumulează sumele reprezentând contribuții plătite la fondurile de pensii facultative în euro și verifică încadrarea în plafonul deductibil prevăzut de lege. Pentru verificarea încadrării în plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul RON/EUR comunicat de Banca Națională a României în vigoare în ultima zi a lunii pentru care se plătesc drepturile salariale.
Contribuțiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator sunt integral deductibile din baza de calcul a impozitului pe profit pentru toate entitățile plătitoare de impozit pe profit.
Protecția activului personal
Ai un drept de proprietate inalienabil asupra activului tău personal acumulat în contul tău de pensie facultativă. De asemenea, activul personal este insesizabil, neputând face obiectul nici unei măsuri de executare silită. Poți solicita plata activului personal oricând dupa data deschiderii dreptului la pensia facultativă. Dreptul participanţilor şi al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil.
Ai flexibilitate asupra contribuțiilor lunare
Poți alege valoarea contribuției lunare între cel puțin 50 Lei și până la 15% din venitul brut lunar salarial sau asimilat salariului. Poți să modifici oricând după aderare cuantumul contribuției lunare. De asemenea poți suspenda, relua sau înceta plata contribuțiilor, în acord cu situația ta financiară personală.
Costuri reduse
Comisionul de administrare se constituie prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii facultative. Plafonul maxim al comisionului de administrare unic este reglementat prin legislație.
Începând din decembrie 2022 a fost eliminat comisionul suportat din contribuțiile participantului. Astfel în prezent fondurile de pensii facultative nu percep niciun comision din contribuțiile plătite de participanți.


Modificări posibile cu privire la contribuții și la activul personal
Ai libertatea de a decide. După aderare și pe tot parcursul perioadei de plata a contribuțiilor, poți oricând să:

Modifici nivelul contribuției: În funcție de situația financiară și prioritățile tale, poți oricând modifica nivelul contribuției, respectând nivelul minim din prospectul schemei de pensii facultative și maxim 15% din venitul lunar brut salarial sau asimilat salariului. Poți exercita această opțiuni prin accesarea aplicației webclient oferită de administrator sau prin transmiterea unui formular tip către administratorul fondului de pensii faculative.

Transferi activul tău personal către un alt fond al aceluiasi administrator sau al altui administrator: În calitate de broker de pensii private nu ne putem implica în încheierea unui act individual de aderare în vederea transferului la un alt fond de pensii facultative. Astfel în acest sens te rugăm să contactezi administratorul pentru a te îndruma cu privire la pașii de urmat sau completează și transmite cererea de transfer direct administratorului.

Poți suspenda, relua sau înceta plata contribuțiilor, în acord cu situația ta financiară personală sau cu prioritățile tale.
Informații online despre pensia ta
Știm că preferi comunicarea prin canale digitale. Și noi.
Pentru fondurile de pensii facultative administrate de Allianz-Țiriac Pensii Private te încurajăm ca imediat după aderarea la fondul de pensii facultative să îți creezi un cont în aplicația webclient Contul meu de pe site-ul administratorului Allianz-Țiriac Pensii Private sau în aplicația mobilă Contul meu disponibilă în App Store sau Google Play, unde vei găsi toate informațiile referitoare la contul tău de pensie privata facultativă, atât despre activul tău actual, cât și referitoare la istoricul contribuțiilor. Cu un simplu click verifici ușor tot ce vrei să știi despre contul tău de pensie facultativă, activul tău net, contribuțiile plătite de tine sau virate de angajatorul tău și unitățile de fond în care au fost convertite. Tot în aplicația Contul meu poți efectua și actualizarea datelor tale cu caracter personal sau modificări cu privire la datele angajatorului ori cu privire la preferințele de comunicare (e-mail, SMS). Ai evoluția zilnică a contului oricând, oriunde, direct pe telefonul mobil cu aplicația Contul meu. Monitorizează online situația contului tău de pensie facultativă direct de pe telefon tău accesând aplicația Contul meu.




Deschiderea dreptului la pensia facultativă
Dreptul la pensia facultativă se deschide, la cererea participantului, în următoarele situații

participantul a împlinit vârsta de 60 de ani;

participantul beneficiază de pensie de invaliditate în condiţiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare
În situația în care au fost plătite minimum 90 de contribuţii lunare și activul personal este cel puţin egal cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime prevăzute prin normele adoptate de A.S.F. participantul are dreptul la plata unei pensii facultative. În celelalte situații precum și până la adoptarea unei legi speciale privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor reglementate şi supravegheate de A.S.F.. participantul primeşte suma existentă în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate în rate lunare în sumă de cel puțin 500 Lei pe o durată de maximum 5 ani, la alegerea sa.
În cazul în care decesul participantului a survenit înainte de depunerea cererii pentru obţinerea unei pensii facultative, suma din cont se plăteşte beneficiarilor, în condiţiile şi în cuantumul stabilite prin actul individual de aderare şi prin actul de succesiune.
În cazul în care decesul participantului a survenit după deschiderea dreptului la pensia facultativă sumele aferente se plătesc către persoana nominalizată iar dacă decesul participantului a survenit după deschiderea dreptului la pensia facultativă şi acesta nu a ales un tip de pensie facultativă cu componenta de supravieţuitor, sumele aferente se plătesc beneficiarilor.