Fondurile de pensii facultative

Fondul de pensii facultative AZT MODERATO

Fond de pensie facultativă cu profil de risc mediu

Fondul se adresează persoanelor care doresc performanțe ce rezultă dintr-o strategie investițională echilibrată.

Contribuții deductibile fiscal în limita a 400 euro anual, echivalent în lei

Valoare minimă lunară a contribuției: 50 Lei

Valoare maximă lunară a contribuției: 15% din venitul brut lunar salarial sau asimilat salariului

Fondul de pensii facultative AZT VIVACE

Fond de pensie facultativă cu profil de risc ridicat

Fondul se adresează persoanelor care vizează obținerea unor randamente ridicate pe termen lung

Contribuții deductibile fiscal în limita a 400 euro anual, echivalent în lei

Valoare minimă lunară a contribuției: 50 Lei

Valoare maximă lunară a contribuției: 15% din venitul brut lunar salarial sau asimilat salariului

Buletine lunare de investiții

Fondurile de pensii facultative administrate de Allianz-Țiriac Pensii Private

FPF AZT MODERATO: FPF AZT VIVACE:

Caracteristicile fondurilor de pensii facultative

Condițiile schemei de pensii facultative Drepturile și obligațiile părților implicate Natura riscurilor asociate schemei de pensii facultative

Opțiuni pentru participanți

Faza contributivă (pay-in)

Fondul de pensii facultative îți oferă multă flexibilitate pentru a-ți îndeplini scopul de a construi un activ personal pentru vârsta pensionării întrucât poți adera oricând și la oricâte fonduri de pensii facultative, poți întrerupe și relua în orice moment plata contribuțiilor, fără nicio constrângere sau limitare și poți modifica în orice moment valoarea contribuției tale pentru a reflecta schimbările din situația ta financiară, poți chiar efectua o contribuție mai mare într-o anumită lună. În situația în care din varii motive nu contribui la un fond de pensii administrat privat (pilonul II), aderarea la un fond de pensii facultative poate fi o soluție adecvată și flexibilă. Poți adera la mai multe fonduri de pensii facultative. De asemenea poți oricând solicita transferul activului personal la un alt fond de pensii facultative.

Faza de plată (pay-out)

Dreptul la pensia facultativă se deschide la împlinirea vârstei de 60 ani pentru toți participanții, cu unele excepții. Participanții pot alege să își revendice activul personal fie sub forma unei plăți unice fie sub forma de plăți eșalonate în tranșe lunare egale în valoare de minim 500 lei pe o perioadă de maxim 5 ani, cu excepția ultimei tranșe care va avea o valoare reziduală.

Plata activului personal se poate face fie prin transfer bancar în contul participantului fie prin mandat poștal. Detalii suplimentare despre modalitatea de transmitere a cererii de plată și despre modalitățile de plată a activului personal pot fi oferite participanților sau beneficiarilor de către administratorul fondului de pensii facultative la cerere. Indiferent de tipul de plată ales, sumele de care beneficiați vor face obiectul deducerii legale sau scutirii de la plata impozitului pe venit, după caz, în condițiile legii în vigoare. Astfel administratorul fondului de pensii facultative urmează să rețină și să vireze către stat, potrivit legislației fiscale în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024, impozitul pe veniturile din pensii în cotă de 10%, aplicată asupra valorii rezultă care din diferența între valoarea activului personal și suma totală a contribuțiilor din care s-a dedus în prealabil plafonul de 2.000 lei din fiecare plată efectuată.

Siguranță

Potrivit legii, fondurile de pensii administrate privat nu pot fi declarate în stare de faliment, doar administratorii lor putând intra în această situaţie. Însă, datorită separării banilor fondului de cei ai administratorului (principiul segregării activelor), fondul de pensii nu va fi afectat de un eventual faliment al societăţii de administrare.

Drepturile participanților și beneficiarilor din sistemul de pensii private sunt garantate de Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private. Rolul Fondului este de a compensa eventualele pierderi ale acestora, atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligaţiile asumate. Doar fondurile care oferă garanții asumate prin prospect sunt incluse în schema de garantare.

Găsești mai multe detalii despre Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private aici și aici.

Impozite

Începând cu 1 ianuarie 2024, regimul fiscal al veniturilor din pensii private s-a schimbat, astfel nu va mai fi impozitat activul personal net care cuprinde și suma contribuțiilor participanților, ci doar câștigurile de capital rezultate în urma investirii acelor contribuții de către administratorii fondurilor de pensii private reprezentând diferența dintre activul personal net și valoarea contribuțiilor, din care se deduce plafonul neimpozabil în valoare de 2.000 lei, și, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate. Astfel în faza de plată a pensiei facultative (pay-out) nu se vor mai impozita contribuțiile acumulate în timpul fazei contributive (pay-in) și pentru care în unele cazuri participanții sau angajatorii lor au plătit deja impozit pe venit/ pe profit (pentru partea din contribuțiile suportate de participant/ angajator ce a depășit suma deductibilă conform legii). Așadar impozitul se va aplica doar pentru câștigul adus de contribuțiile plătite nu și pentru contribuțiile achitate pentru pensie, așa cum se aplică până la sfârșitul lunii decembrie 2023.

Sumele cuvenite participantului sunt exonerate de la plata impozitului pe venitul din pensii, dacă participantul face dovada încadrării acestuia în grad de handicap grav sau accentuat la data solicitării plății contravalorii activului personal, potrivit legislației fiscale în vigoare.

Noutăți

Eliminarea comisioanelor suportate din contribuțiile participantului

Modificarea bazei de calcul a impozitului asupra venitului din pensie în faza de plată, astfel că de la 1 ianuarie 2024 este supusă impozitării doar diferența dintre activul personal și suma contribuțiilor, din care se deduce plafonul neimpozabil de 2.000 lei, indiferent de modalitatea de plată - plată unică sau plăți eșalonate.

Dreptul participanţilor şi al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil.